|
|
|
Az ezerarcú fokhagyma jótékony hatásai
A fokhagyma a magyar konyha egyik legfontosabb fűszernövénye. Régóta ismert számos gyógyhatása, ezért nem csak ízesítésre használhatjuk. Tudományos kutatások alátámasztották, hogy a fokhagyma baktérium- és gombaölő hatású, hatékonyan bevethető tehát a candidiázis nevű gombás betegség ellen. Természetes "antibiotikumként" használható, főké... |
|
|
|
|
|
|
|
... perceken belül távozik az edényből. Azok a cigarettások, akiket zavar, hogy ujjaik nikotintól ,,illatoznak", dörzsöljenek össze egy kis kávézaccot, a szag hamar eltűnik. A fokhagyma, a hal és egyéb karakteres ételek feldolgozásakor szintén jól jöhet a zacc.
Tipp: aki kimondottan szereti a kávé illatát, a ruhásszekrényben is hasznosíthatja a zaccot, sokan zokn... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Csemegepaprika
* Csicseriborsó
* Csicsóka
* Csírák (bab, lucerna, hagyma, de csak főve!)
* Egres
* Élesztő mentes kenyér
* Fehérkáposzta (csak főve)
* Fehérrépa
* Fokhagyma
* Fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, majoránna, kömény, ánizsmag, szegfűszeg, kapor, petrezselyem, paprika, fahéj, kardamom, karob
* Grapefruit
* Gyógynövénye... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg szója, 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 2 dkg vöröshagyma, 1 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tejföl (12 %-os), 20 ml étolaj, 1 g szójafűszer, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, kevés ecet, kevés zellerzöldje, kevés fűszerpaprika
Elkészítés:
A szóját előzőleg beáztatjuk. Feltesszük főni, megsózzuk, és beletesszük a babérlevelek... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.
Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba... |
|
|
|
|
|
|
|
... gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.
Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salát... |
|
|
|
|
|
|
|
... Csemegepaprika
* Csicseriborsó
* Csicsóka
* Csírák (bab, lucerna, hagyma, de csak főve!)
* Egres
* Élesztő mentes kenyér
* Fehérkáposzta (csak főve)
* Fehérrépa
* Fokhagyma
* Fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, majoránna, kömény, ánizsmag, szegfűszeg, kapor, petrezselyem, paprika, fahéj, kardamom, karob
* Grapefruit
* Gyógynövénye... |
|
|
|
|
|
|
|
... Gyorsan elkészül, mutatós és nagyon finom!
Lazackrémes csiga
Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta
20 dkg füstölt lazac
1 csokor snidling
1 gerezd fokhagyma
1 lime héja és leve
1 tojás
4 evőkanál sajtkrém
Elkészítés: A leveles tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk sütőpapíron.
A lazacot apróra vágjuk, össze... |
|
|
|
|
|
|
|
Az ezerarcú burgonya
Egy igazi klasszikus. Olcsó és finom. A burgonya tengeren-óceánon áthajózva beroppant az európai gasztronómiába több száz évvel ezelőtt, és egy tapodtat sem hajlandó elmozdulni onnan azóta sem, nem bizony. Nos, vegyük akkor sorra, hányféle nagyon egyszer módon varázsolhatjuk az asztalunkra ezt az igazán szerethető zöldségfélét...
Hagymás burgonya... |
|
|
|
|
|
|
|
... Csemegepaprika
* Csicseriborsó
* Csicsóka
* Csírák (bab, lucerna, hagyma, de csak főve!)
* Egres
* Élesztő mentes kenyér
* Fehérkáposzta (csak főve)
* Fehérrépa
* Fokhagyma
* Fűszerek: kakukkfű, bazsalikom, majoránna, kömény, ánizsmag, szegfűszeg, kapor, petrezselyem, paprika, fahéj, kardamom, karob
* Grapefruit
* Gyógynövénye... |
|
|
|
|
|
|
|
... igazából nem is tartozik ezek közé. Most akkor hogy is van ez?
A török konyha leggyakrabban használt alapanyagai a padlizsán, a zöldpaprika, a hagyma, a lencse, a bab, paradicsom, fokhagyma, és uborka. A legkedveltebb gyümölcsféleségek közé tartozik a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a sárgadinnyne, a füge, a citrom; a törökök kedvelik a magvakat és dióféléket: a pis... |
|
|
|
|
|
|
|
... felhasználható - jól harmonizál a babbal, a húsokkal, májjal és a velővel is.
Káposztás bableves cipóban
Hozzávalók:
20 dkg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kanál olaj, köménymag, 30 dkg szálas savanyú káposzta, 4 babérlevél, 25 dkg füstölt hús, 25 dkg szárazkolbász, liszt, 4 kicsi cipó, 2 dl tejföl
Elkészítés:
A babot ... |
|
|
|
|
|
|
|
A medvehagyma
Ízre a fokhagyma és a snidling keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tésztákba, szószokba, salátákba. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva igazi csemege! Olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva kitűnő pestó lesz belőle. Jel... |
|
|
|
|
|
|
|
... költened, mert a betegségek legjobb megelőzési módja a konyhádban hever.
Szerző: n.a.
Forrás: Reader's Digest
A hagymafélék - a vöröshagyma, a lila hagyma és a fokhagyma - számtalan értékes fito-vegyületet és egészséges élelmi rostot tartalmaznak. Fogyasztásuk többek között védelmet nyújt a daganatos megbetegedések kialakulása ellen, valamint a szí... |
|
|
|
|
|
|
|
... gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.
Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba... |
|
|
|
|
|
|
|
... felhasználása. Konyhai techinkái között - a párolás, sütés, pörkölés mellett - fontos megemlíteni a füstölést is. Kedvelt alapanyag a friss chilipaprika, a mogyoróhagyma és a fokhagyma. Hunan tartományban terem a legtöbb rizs, így érthető módon ez az alapanyag is kiemelt fontosságú ebben a régióban. A húsok közül a marha, a sertés és a birka mellett a különféle szárnya... |
|
|
|
|
|
|
|
... belőle fasírtokat, amelyeket mártsunk nyers tojásba, majd forgassunk zsemlemorzsába. Forró olajban süssük ropogósra.
Ha beütött és kiütött a kórság:
Hagyma, fokhagyma - már az illata is gyógyít
Ha viszont minden óvintézkedés ellenére mégis meghűltünk, még mindig akad egy-két finomság, ami amellett, hogy segít átvészelni, a betegséget le is rövidít... |
|
|
|
|
|
|
|
... tehát szabadon variálható.
Egyik változata alapján a meghámozott avokádót villával pépesre kell törni. A sózott és borsozott krémhez apróra vágott paradicsom, lilahagyma és fokhagyma jön, végül ízesítésként citromlé, de csupán annyi, hogy ne a citromlé domináljon, hanem az avokádó érvényesüljön. Hűtőben letakarva három óra alatt érett lesz. Mivel állás során az avokádó ... |
|
|
|
|
|
|
|
... gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.
Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba... |
|
|
|
|
|
|
|
... felhasználása. Konyhai techinkái között - a párolás, sütés, pörkölés mellett - fontos megemlíteni a füstölést is. Kedvelt alapanyag a friss chilipaprika, a mogyoróhagyma és a fokhagyma. Hunan tartományban terem a legtöbb rizs, így érthető módon ez az alapanyag is kiemelt fontosságú ebben a régióban. A húsok közül a marha, a sertés és a birka mellett a különféle szárnya... |
|
|
|
|
|